close-up-hand-holding-coin

ارز دیجیتال

با سلام در خدمتتون هستم با سری مقالات وب سایت سینا سلیمانی در این مفاله آموزشی قصد دارم راجع به رمزنگاری و بلاک چین و رمز ارزها و تاریخچه اش صحبت کنم و در پایان هم 10 ارز برتر سال 2021 که  سرو صدای زیادی رو توی این مدت به پا کردن رو خدمتتون معرفی کنم پس با من همراه باشید که این مقاله جذاب رو از دست ندین.

خب قبل از تعریف رمز ارز ها و تاریخچه اش شما رو با علم رمزنگاری آشنا می کنم که بیس رمز ارز ها هستن . علم رمز نگاری همیشه و از قدیم الایام یک موضوع جذاب و چالش برانگیز بوده از این علم زیبا ( سیستم و ماشین رمز نگاری انیگما ) به صورت کاربردی در جنگ جهانی دوم استفاده شد ( البته از قبل جنگ هم در موارد حساس استفاده میشد ) ولی هیتلر و نازی ها ( آلمانی ها ) از این سیستم به نحو احسنت استفاده می کردن و میادین زیادی رو با استفاده از اون فتح می کردن به این دلیل که اطلاعات کاملا رمزنگاری شده بود و دشمن از اطاعاتشان نمی تونست استفاده کند تااینکه در جنگ جهانی دوم این سیستم توسط دانشمند بزرگ آقای آلن تورینگ شکسته شد و سهم بسزایی در شکست نازی ها در این جنگ داشت . موضوع شکست رمز در علم رمز نگاری بسیار مهمه و تا زمانی که رمز داده یا رمز هر چیزی شکسته نشده باشه اطلاعاتش مفید خواهد بود در غیر این صورت فاقد اعتبار خواهد شد علم رمز نگاری یک حوزه بسیار بزرگ است که نه تنها موضوع داغ چند سال اخیره بلکه تا زمانی که سیستم های کامپیوتری وجود دارن این موضوع داغ تر از قبلش خواهد شد پس ما به همین اندازه بسنده می کنیم و میریم سراغ یک از کاربرد های رمزنگاری در حوزه اقتصادی یعنی پول های رمز نگاری شده که شما ممکنه با نام رمز ارزها یا ارز های دیجیتال اون بشناسین خب تا اینجای کار دونستیم که رمز ارز ها یک سرویس ( خدمات ) از حوزه رمز نگاریه ولی بریم ببنیم چطوری این حوزه رمز نگاری این خدمات رو به ما ارائه میده .

حوزه رمزنگاری برای اینکه بتونه پول ها رو توی یک محیط بسیار نا امن ، به صورت امن و مطمئن انتقال بده که مورد تجاوز و تغییر قرار نگیره از یک بستری به نام بلاک چین استفاده کرد پس از اینجا متوجه می شیم که بلاک چین از قبل از رمز ارز ها وجود داشته و فقط رمز ارز ها روی اون بستر سوار و پیاده سازی شدند . بلاک چین خودش یکی از سرویس های ( خدمات ) بزرگ حوزه رمزنگاریه و در واقع یک فناوری و یک تکنولوژیه که کارش ثبت اطلاعاته و همون طور که از اسم تکنولوژی مشخصه ، تکنولوژی یعنی یه چیزی یا چیز هایی بیان و روی یک حوزه ای به قدری تاثیر بزارن که اون حوزه رو کاملا دگرگون کنن دقیقا تکنولوژی بلاک چین هم همین کارو کرده و سیستم ثبت اطلاعات به صورت متمرکز رو تبدیل به سیستم ثبت اطلاعات به صورت غیر متمرکز کرده حالا ” ثبت اطلاعات به صورت متمرکز یا غیر متمرکز ” یعنی چی ؟ اگه بخوام یه مثال ساده بزنم فرض کنین شما قصد دارین که ۲۰ میلیون از کارت خود به کارت دوستتون منتقل کنین ولی بانک اجازه این انتقال رو نمیده و میگه حداکثر سقف کارت به کارت ۵ میلیون است یا به هر نحوی میتونه از انتقال این پول جلوگیری  کنه مثل مسدودی حساب و شما هم کاری از دستتون بر نمیاد ! چون در این سیستم ما به واسطه بانک  به دارایی هامون دسترسی داریم یعنی بانک، واسط بین ما و پول ماست و بانک هستش که برای دارایی های ما تصمیم می گیره و عملا ما هیچ کاره ایم! به این سیستم مدیریت وثبت دارایی یا در حالت کلی سیستم مدیریت و ثبت اطلاعات ، سیستم مدیریت متمرکز گفته میشه که یک شخص یا ارگان یا نهاد یا یک دولت بر اطلاعات ما حاکمیت دارن و اونا برای ما تصمیم میگیرن که اطلاعاتمون چطوری و به چه شکلی باشه و اینجا بود که تکنولوژی بلاکچین معرفی شد تا این واسطه ها حذف بشن و ما خودمون مالک حقیقی اطلاعات خودمون باشیم .پس بلاک چین یه بستریه که کارش ثبت اطلاعات به صورت غیر متمرکزه این اطلاعات می تونه ، اطلاعات ثبت احوالی شما یا اطلاعات مالی و دارایی شما و یا حتی اطلاعات پزشکی شما باشه.

خب تا اینجای کار متوجه شدیم که رمز ارز ها روی بستر بلاک چین در حال حرکتن و خوده بستر بلاک چین هم یک از خدمات حوزه رمزنگاری بود حالا ممکنه این سوال براتون پیش بیاد که رمز نگاری دقیقا کجای داستان بلاک چین و رمز ارز هاست 😊؟ اگه بخوام یه اشاره ریز کنم توی بستر بلاک چین هر اطلاعاتی ( که پول یا اطلاعات هویتی یا اطلاعات پزشکی ) که بخواد ردو بدل بشه توسط یکسری کامپیوتر ها ( که می تونه لپ تاپ منو شما باشه ) صلاحیت شون باید تایید بشه که توسط یکسری الگوریتم های رمزنگاری اینکار صورت میگیره که کسی نتونه اطلاعات شما رو به سرقت ببره یا حتی مثلا بیاد و مالک دارایی های شما بشه . حوزه بلاک چین یک حوزه بسیار گسترده ای که توضیحات بیشتر راجع بش در محدوه این مقاله نیست . این همه مقدمات گفتیم که بریم سراغ اصل مطلب یعنی رمز ارز ها !

 

هدف اولیه و کلی از ایجاد اولین رمز ارز یعنی بیت کوین این بود که امور مالی و اقتصادی مردم عادی هم از حالت متمرکز و بانکی به صورت غیر متمرکز در بیاد و مالک حقیقی دارایی هر کس خودش باشه نه شخص ثالث ! و این نکته مهم رو هم در نظر بگیرین که رمز ارز ها به صورت دیجیتالی هستن پس به صورت اسکناس و سکه به خرید و فروش نمیرسن بر خلاف تصور عموم مردم که به دنبال سکه بیت کوین هستن درحالی که بیت کوین و سایر رمز ارز ها وجود خارجی ندارن ! که بعد ها با پیشرفت رمز ارز ها این اهداف اولیه کامل تر و بهتر شدن که در ادامه به چند مورد رمز ارزها که پیشرفت و رشد چشم گیری داشتن اشاره میشه . نکته حائز اهمیت بعدی نوع رمز ها از نظر جنسیت و جایگاه شونه . رمز ارز ها در دو دسته بزرگ جای میگیرین رمزارز اصلی و رمز ارز فرعی که رمز ارز اصلی ( یا همون توکن اصلی ) به رمز ارزی گفته میشه که شبکه بلاک چین مخصوص خودشو داشته باشه ( مث بیت کوین که در توضیحاتش آورده شده ) که بهش توکن اصلی اون شبکه یا به اختصار کوین بهش میگن پس بیت کوین یک کوینه ! و رمز ارز فرعی نقطه مقابل رمز ارز اصلیه و به توکنی ( رمز ارزی ) گفته میشه که خودش شبکه بلاک چین نداره و بر بستر سایر بلاک چین ها سواره که بهش توکن فرعی یا به اختصار توکن میگن پس هر موقع توکن خالی گفتن منظور توکن فرعی عه و هر موقع اصطلاح کوین به کار برده بشه منظور همون توکن اصلیه !  با من همراه باشین تا 10 رمز ارز برتر 2021 رو بشناسید !

 

  • بیت کوین ( BTC )

حجم معاملات در بازار : بیش از 857 میلیارد دلار با اقتدار در رتبه نخست

بیت کوین یا همون طلای دیجیتال یا ملکه کوین ها همچنان با قدرت صدر نشین  ارز های دیجیتال است این ارز گران بها در سال 2009 توسط شخص ( یا شرکتی ) با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو ایجاد شد و بر بستر بلاک چین خودش یعنی بلاک چین بیت کوین سوار شد که ارزش رمز ارز بیت کوین را چندین برابر می کرد چون همونطور که قبلا گفتم هر ارزی که بر بستر خودش پیاده سازی بشه به اون کوین یا توکن اصلی میگن ولی اگه یک رمز ارزی بر بستر سایر بلاک چین های دیگه رشد و تکامل پیدا کنه به اون توکن می گن . میریم سراغ رمز ارز دوم.

 

  • اتریوم ( ETH )

حجم معاملات در بازار : بیش از 357 میلیارد دلار در رتبه دوم

اتریوم هم همانند بیت کوین هم یک رمز ارز است و هم بلاک چین مخصوص خود را دارد پس در نتیجه می شه اون یک کوین خطاب کرد . بلاک چین اتریوم بسیار محبوبه و بسیار مورد علاقه برنامه نویسان و میزبان بسیاری از رمز ارز های دیگه اس مث BAT  ، MKR ، CRO و …. و همچنین برای عقد قرار داد های هوشمند برای صرافی های غیر متمرکز مثل UniSwap ( که در مقاله ای دیگه بیشتر راجبش صحبت می کنم ) و میزبان بسیار بزرگی برای توکن های غیر قابل معاوضه یا همون NFTs ها است ( که این مورد را هم در مقاله دیگه به صورت جزیی مورد بررسی قرار میگیره ) . بسیاری از برنامه نویسان برای ثبت اطلاعات به صورت غیر متمرکز ( چه محرمانه چه شفاف ) از بستر بلاک چین اتریوم استفاده می کنن اگه بخوام مثالی در این رابطه داشته باشم ثبت اطلاعات پزشکی ، ثبت اطلاعات محرمانه و موارد بسیاری از این قبیل مورد استفاده قرار گرفته است و قرار خواهد گرفت از موارد مهم دیگه ای هم هست که به همین موارد بسنده می کنیم و میریم سراغ رمز ارز بعدی .

 

  • بایننس کوین ( BNB )

حجم معاملات در بازار : بیش از 70 میلیارد دلار در رتبه سوم

بایننس کوین در سال 2017 استارت خورد و با قیمت یک دهم دلار یا همون 10 سنت در صرافی بایننس معرفی شد و در ماه می میلادی به بیش از 650 دلار رسید و هم اکنون بیش از 350 دلار است . بایننس کوین  یک رمز ارزه که یک کوین هم بحساب میاد چون بلاک چین مخصوص خودشو داره و همچنین یک شکل خاصی از رمز هاست که علاوه بر ترید و معامله کردن آن در بایننس ، میشه اونو به عنوان پرداخت کارمزد سایر رمز ارز ها استفاده کرد یعنی اگه شما به پشتیبانی بایننس پیام بدین می تونین از این قابلیت جذاب استفاده کرد .

 

  • کاردانو ( ADA )

حجم معاملات در بازار : بیش از 69 میلیارد دلار در رتبه چهارم

کاردانو یا همون آدا یک رمز ارزه که کوین هم هست و بلاک چین کاردانو یک بلاک چین خاصه که جنبه رقابتی در اون خیلی کمه و حتی تاییدیه ها برای انجام یک تراکنش خیلی کم شده که این باعث میشه حتی در زمان های شلوغ بودن شبکه نیز انتقال به سرعت انجام بگیره . نکیته مهمی که راجب بلاک چین کاردانو وجود داره اینکه  این شبکه بلاک چین همانند شبکه بلاک چین اتریومه یعنی هم قرار داد های هوشمند و و هم صبت داده غیر متمرکز رو ساپورت می کنه ولی همچنان بلاک چین در این حوزه ها از همه جلوتره. در سال 2017 ارزش کاردانو حدود دو صدم دلار یا همون دو سنت بود ولی تا بیش از 3 دلار هم رسید ولی این رمز ارز نسبت به سایر رمز ارز های هم رده خودش که  از سال 2017  در نظر گرفته شدن رشد کمتری داشته . خب بریم سراغ رمز ارز بعدی .

 

  • تتر ( USDT )

حجم معاملات در بازار : بیش از 69 میلیارد دلار در رتبه پنجم

یو اس دی تتر نوع خاصی از رمز ارز ها است که مقدار آن همیشه ثابت است ( به اصطلاح به آن استیبل کوین میگن ) در حالت کلی استیبل کوین ها  ارزش واقعی خودش از یکی از فیات مانی ها مثل دلار آمریکا یا یورو می گیرن در این مورد خاص یو اس دی تی رمز ارزی است که ارزش واقعی خودشو از دلار آمریکا می گیره و همیشه معادل یک دلار آمریکا است از این رمز ارز می توان برای ثابت نگه داشتن ارزش دارایی خود استفاده کرد چون سایر رمز ارز ارزششون کم و زیاد میشه با تبدیل اون به این رمز ارز می توان ارزش دارایی رو ثابت نگه داشت . این رمز ارز بر بستر چندین بلاک چین شناور است از جمله بلاک چین ترون ، اتریوم ، اومنی ( omni ) و … که از محبوب ترین آن می توان ترون را نام برد زیرا کامرزد بسیار کمی دارد و انتقال آن سریع صورت می گیرد. تا اینجای کار اگه متوجه شده باشین یو اس دی تی یک کوین و توکن اصلی نیست بلکه یک توکن فرعیه زیرا بلاک چین مخصوص خودشو نداره و اگر به حجم معاملات در بازار دقت کنین به محبوبیت این توکن فرعی بیشتر و بیشتر پی خواهید برد .

 

  • ریپل ( XRP )

حجم معاملات در بازار : بیش از 52 میلیارد دلار در رتبه ششم

ایکس آر پی یک رمز ارزی که توسط سازندگان ریپل ( ریپل یک شبکه انتقال پوله مثل ATM خودمون که بانک مرکزی رو به تمامی بانک ها متصل میکنه و تمامی تراکنش در بانک مرکزی رو به ثبت میرسونه ریپل هم نمونه خارجی این سیستمه ) ساخته شده به خاطر همین دیگه ایکس آر پی تبدیل به ریپل شده و معامله گران اون به عنوان ریپل میشناسن هدف از ایجاد این رمز ارز این بود که بشه بجای فیات مانی ها در خرید فروش روزمره استفاده بشه که به هدف خودش هم رسیده و امروزه اکثر سیستم های انتقال پول خارجی از رمز ارز ریپل پشتیبانی می کنن این رمز ارز در سال 2012 به بازار رمز ارز ها پیوست و در شروع سال 2017 به ارزش شش هزارم دلار ( 0.006 $ ) یعنی شش دهم سنت بود و حتی نزدیک به 2 دلار هم رسید ولی در حال حاضر 1.4 دلار است.

 

  • دوج کوین ( DOGE )

حجم معاملات در بازار : بیش از 40  میلیارد دلار در رتبه هفتم

دوج کوین به مرحمت بعضی از سلیبریتی ها و میلیادر ها مثل ایلان ماسک که یکی از بزرگترین حامیان این رمز ارز به حساب میاد ، به یکی از داغ ترین موضوعات کریپتو کارنسی تبدیل شده است دوج کوین در سال 2013 به عنوان یک شوخی شروع شد . چون هیچ محدودیتی در تعداد تولید آن نبود و طبق معمول چیزی که در تولید آن محدودیت نباشه ارزش بسیار ناچیزی پیدا می کنه ! به خاطر همین ازش به عنوان یک جوک دیجتالی هم یاد می کنن (بر خلاف بیت کوین و یا سایر رمز ارز های رده بالا که تعداد تولید اونها محدوده و به خاطر همین قیمتشون روز به روز بیشتر میشه )

ولی این نامحدود بودن برای بعضی ها خیلی جذاب بود مثل آقای ایلان ماسک و باعث شد چندین میلیارد دلار در آن سرمایه گذاری و به توسعه ی این رمز ارز بشدت کمک کنه . ارزش دوج کوین در سال 2017 ، 0.0002 دلار بود ولی تا قیمت 0.74 دلار نیز رسید (به لطف و مرحمت مستر ماسک ) ولی هم اکنون ارزشش بیش از 0.2 دلار است .

 

  • یو اس دی کوین ( USDC )

حجم معاملات در بازار : بیش از 23  میلیارد دلار در رتبه هشتم

رمز ارز USDC مثل USDT یک استیبل کوین هست و ارزش واقعی خودش از فیات مانی دلار آمریکا وام میگیره این توکن فرعی توسط سازندگان اتریوم پشتیبانی میشه ولی به دلیل کارمزد زیاد برای انتقال به محبوبیت USDT نرسیده است.

 

  • Polkadot ( DOT )

حجم معاملات در بازار : بیش از 25  میلیارد دلار در رتبه نهم

Polkadot یا به اختصار دی او تی ، یکی از خفن ترین پروژه های حوزه رمز ارز ها است هدف از تولید این رمزارز این بود که بر بستر تمامی بلاک چین ها سوار بشه و یک پل ارتباطی بین تمامی بلاک چین ها بشه ( بر خلاف هدف تمامی رمز ارز های دیگه که داشتن بلاک چین اختصاصی خودشونه ) پس DOT یک توکن فرعی به حساب میاد ولی با هدف بسیار متفاوت و علت محبوب شدنش هم دقیقا همینه با اینکه در سال 2020 معرفی شد ولی بسیار مورد توجه فعالان بازار شد و به یک رشد چشم گیری دست پیدا کرد.

 

  • سولانا ( SOL )

حجم معاملات در بازار : بیش از 20   میلیارد دلار در رتبه دهم

رمز ارز سولانا یکی دیگه از رمز ارز های محبوبه که برای فعالیت های مالی غیر متمرکز و برنامه غیر متمرکز و پایگاه داده های غیر متمرکز و همچنین عقد قرار داد هوشمند به کمک اتریوم رفت، سولانا یک کوین هست چون شبکه بلاک چین بومی خودش داره و انتقالات در آن بسیار امن صورت میگیره از این رمز ارز برای کار های خلاف نیز بشدت استفاده می شود زیرا رهگیری آن ناممکن است و در دارک وب طرفداران بسیاری را پیدا کرده است . این کوین در سال 2020 ، به ارزش 0.77 دلار معرفی شد و تا 216 دلار نیز رسید که در نوبه خود بی نظیر است.

خب به آخر این مقاله رسیدیم و امیدوارم لذت کافی رو از این مقاله برده باشین. با سری مقالات وب سایت سینا سلیمانی همراه باشین که در آینده خیلی نزدیک سایر رمز ارز های محبوب دیگه رو خدمتون معرفی می کنم پس تا مقاله ای دیگه و معرفی رمز ارز های دیگه با ما همراه باشین .

برچسب‌ها: بدون برچسب

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *