medium-shot-man-wearing-vr-glasses

متاورس و دنیای ارزهای دیجیتال

قبول دارید که اگر زودتر از هر شخصی با فناوری ارز های دیجیتال و بیت کوین  آشنا میشدید یعنی سال 2012 الان جز ثروتمندترین افراد بودید؟ یا مثل instagram، facebook و یا هر فناوری دیگه که در دنیا تحول بزرگی ایجاد کردن اگر زود تر از هر شخص دیگه ای باهاشون آشنا میشدید می تونستید خیلی جلوتر از بقیه باشید و در آینده جزو ثروتمندترین ها! خب ما الان اینجاییم و میخوایم شما رو با یک دنیای جدید آشنا کنیم دنیای متاورس! دنیایی که میخواد اقتصادش 10 برابر اقتصاد کنونی رشد کنه! اخیرا پس از انتشار اخبار تغییر نام فیس‌بوک به «مِتا» (Meta) و صحبت‌های مدیرعامل این شرکت مبنی بر تبدیل‌شدن اکوسیستم فیس‌بوک به یک دنیای مجازی یا همان متاورس (Metaverse)، حالا این سؤال، ذهن بسیاری از کاربران اینترنت را به خودش مشغول کرده که: متاورس چیه؟ کاربردش چیه؟ اصلاً این واژه از کجا سر در آورده و فناوری این‌بار چگونه می‌خواهد غافلگیرمون کنه؟گر تا بحال راجع به متاورس نشنیدید پس با ادامه وبلاگ همراه ما باشید:

واژه متاورس، اولین بار در سال ۱۹۹۲ توسط نیل استفنسون (Neal Stephenson)، نویسنده رمان‌های علمی- تخیلی ابداع و در رمان «تصادف در برف» (Snow Crash)  به کار برده شد. متاورس تصویری از یک دنیای مجازی‌ است که در دل دنیای حقیقی وجود دارد. آنچه استفنسون ربع قرن پیش از تخیل خود آفرید، حالا عاشقان فناوری را به هیجان آورده است. متاورس قبلا در فیلم های علمی-تخیلی هم مطرح شده از جمله گزارش اقلیت (۲۰۰۲)، آواتار (۲۰۰۹)، ماتریکس (۱۹۹۲)، مرد آهنی (۲۰۰۸) سریال آپلود (۲۰۲۰)، سریال آینه سیاه، Altered Carbon و انیمیشن رالف خرابکار.

حالا گویی دنیا به سمت‌و‌سویی می‌رود که تحقق متاورسِ موردنظر نیل استفنسون، برای اولین بار در تاریخ ممکن می‌شود. مردم بدون ترک‌کردن خانه‌هایشان می‌توانند به هرکجای جهان که می‌خواهند سفر کنند و از تجربه کاملاً بصری و حتی لمسی لذت ببرند. آن‎ها خواهند توانست از طریق تصاویر ارتباط برقرار کرده و در آن فضا دست به خریدوفروش بزنند. آن‎ها همچنین به بازی‌ها، فیلم‌ها، ورزش‌ها، رویدادهای جدید و گونه‌های جدیدی از روایت‌ها دست خواهند یافت.

برای درک بهتر مفهوم متاورس بیایید ابتدا نگاهی به معنای آن داشته باشیم. متاورس از دو بخش متا (Meta) و ورس (Verse) تشکیل شده است؛ متا یعنی «ماورا» و ورس هم یک اشتقاق معکوس از کلمه «Universe» است. در نتیجه متاورس یعنی دنیایی ماورایِ دنیای حقیقی ما.

متاورس یک جهان مجازی است که کاربران می‌توانند شخصیت خود را در آن بسازند و هر کاری که در دنیای واقعی انجام می‌دهند را به‌صورت مجازی انجام دهند در واقع در متاورس یک شخصیت و آواتار دیجیتالی از شما ساخته میشود.

متاورس نسل بعدی اینترنت و جانشینی برای اینترنت امروزی است.

فیس بوک و متاورس:

چرا میگن متاورس ممکنه آینده اینترنت باشه؟ یک دلیلش اینکه غول های فناوری دنیا مثل فیس بوک، مایکروسافت و…دارن روش سرمایه گذاری می کنند. بطوریکه به گفته بلومبرگ، انتظار می‌رود اندازه بازار متاورس تا سال ۲۰۲۴ به ۸۰۰ میلیارد دلار برسد.

شرکت فیس‌بوک،‌ غول حوزه فناوری، یکی از شرکت‌های پیشرو در حوزه متاورس است. این شرکت  بودجه‌ای ۵۰ میلیون دلاری برای توسعه پروژه متاورسی خود (XR Programs and Research Fund) سرمایه گذاری کرده و در نظر داره 10 هزار نفر در اروپا استخدام کنه. هدف از این سرمایه گذاری فیس بوک اینکه متاورس خودش بسازه و در دسترس کاربران قرار بده. مارک زاکربرگ، مدیرعامل فیسبوک، گفته فیس بوک در 5 سال آینده به متاورس تبدیل میشه و الان روی پلتفرم های مختلف کار میکنه که یکی به منظور محیط و جلسات کاری و دیگری برای شبکه های اجتماعی است البته جنبه سوم این دنیای مجازی که بازی و سرگرمی هست. با این سرعت که متاورس داره پیش میره ممکنه تا 5 سال آینده در متاورس ما ها با هم دوست بشیم در یک جلسه کاری با هم حرف بزنیم اما در عالم واقع هزاران کیلومتر از هم دور باشیم…

همچنین مارک زاکربرگ، ، در یک کنفرانس مجازی در این‌باره گفت:

امیدوارم در آینده به‌عنوان یک شرکت متاورس دیده شویم و قصد دارم کار و هویت خود را با آنچه در حال ساخت آن هستیم، تطبیق دهم. ما اکنون به‌عنوان دو بخش مختلف به کسب‌و‌کار خود نگاه می‌کنیم و گزارش می دهیم؛ یکی برای خانواده اپ‌هایمان و دیگری برای تلاشی که در پلتفرم‌های آینده انجام می‌شود. حالا به‌عنوان بخشی از پروژه، زمان آن فرا رسیده است که یک برند جدید اتخاذ کنیم تا همه کارهایی را که انجام می‌دهیم در بر گیرد؛ تا منعکس کنیم چه کسی هستیم و قصد ساخت چه چیزی را داریم.

با توجه به پتانسیل‌های بالای فیس‌بوک و همچنین منابع مالی گسترده این شرکت، به نظر می‌رسد که باید منتظر یک بازیگر قدرتمند در حوزه متاورس‌ها باشیم. از طرف دیگر، فیس‌بوک با شرکت‌های مختلفی برای توسعه متاورس خود همکاری می‌کند و همین مسئله می‌تواند ابعاد این پروژه را گسترده‌تر کند.

هفت ویژگی متاورس

متیو بال، سرمایه‌گذار و رئیس سابق استراتژی در آمازون استودیوز، متاورس را با هفت ویژگی توصیف کرده است: متاورس همیشه فعال و «روشن» است، به‌صورت زنده و در زمان واقعی تجربه می‌شود، می‌تواند میزبان هر اندازه مخاطب باشد، دارای اقتصادی کاملا پویا و مختص به خود است، در سراسر پلتفرم‌ها و دنیاهای دیجیتال و فیزیکی گسترده شده است، امکان انتقال دارایی‌های دیجیتال در سراسر این پلتفرم‌ها وجود دارد، تجربیات و محتوای آن توسط کاربران و شرکت‌های بزرگ ایجاد می‌شود.

سه مفهوم کلیدی متاورس

وقتی راجع به متاورس صحبت می کنیم، مهمه که با سه مفهوم کلیدی اون آشنا بشیم:

حضور (Presence)، تعامل پذیری (interoperability)، استانداردسازی (standardization)

حضور عبارت است از احساس بودن در فضای مجازی به‌طور واقعی و ملموس و در کنار افراد دیگر. نتایج چندین دهه تحقیق نشان داده است که کیفیت تعاملات آنلاین با ایجاد حس حضور واقعی در این فضا بهبود پیدا می‌کند. این حس حضور هم از طریق تکنولوژی‌های واقعیت مجازی مانند نمایشگرهایی که روی سر قرار می‌گیرند، ایجاد می‌شود.

مفهوم کلیدی دوم که متاورس را از تجربه کنونی ما از اینترنت متفاوت می‌کند، تعامل‌پذیری است. تعامل‌پذیری به این معنا است که ما در متاورس می‌توانیم از مقصدی به مقصد دیگر سفر کنیم، درحالی‌که تمام دارایی‌های دیجیتال خود از جمله آواتار و آیتم‌های مجازی جمع‌آوری‌شده را به همراه داریم. مثلاً می‌توانید پوسته تفنگی را که در بازی کانتر استرایک خریده‌اید، در بازی فورتنایت استفاده کنید یا از طریق فیسبوک به دوستانتان هدیه بدهید. یا مثلاً می‌توانید خودرویی را که در بازی راکت لیگ یا حتی وب‌سایت پورشه طراحی کرده‌اید، در بازی روبلاکس برانید.

مفهوم سوم استاندارسازی است که قابلیت تعامل‌پذیری بین پلتفرم‌ها و سرویس‌ها را در سراسر متاورس ممکن می‌کند. استانداردهایی که برای متاورس در نظر گرفته می‌شود، استفاده گسترده از آن را در سراسر دنیا امکان‌پذیر می‌کند. سازمان‌های بین‌المللی نظیر گروه تعامل‌پذیری متاورس باز این استانداردها را تعریف می‌کنند.

مزایای زندگی در متاورس

متاورس وضعیتی است که قرار است جانشین اینترنت کنونی شود و تمام محتوای آن را اما با محدودیت‌های دسترسی بسیار کمتری به کاربران عرضه کند. پلتفرم‌های آنلاین فعلی به کاربران اجازه می‌دهند در همان محدوده مختص هر سرویس تا حدودی آزادانه حرکت کنند، اما قابلیت تعامل‌پذیری بین پلتفرمی را محدود می‌کنند؛ مثلاً شما آزاد هستید هر چیزی را که دوست دارید در ماینکرفت بسازید، اما نمی‌توانید آنچه را که در ماینکرفت ساخته‌اید به بازی فورتنایت منتقل کنید. این در حالی است که متاورس به کاربران امکان می‌دهد محتوای دلخواه خود را در هر پلتفرمی تولید کرده و آن را آزادانه در سراسر این جهان دیجیتال توزیع کنند.

بر خلاف اینترنت فعلی، کاربران متاورس تغییرات ایجادشده توسط کاربران دیگر را در لحظه و زمان واقعی تجربه خواهند کرد. اگر کاربری هرگونه تغییری در متاورس ایجاد کند، آن تغییر دائمی بوده و بلافاصله برای همه قابل مشاهده است. تداوم و قابلیت تعامل‌پذیری به کاربران امکان می‌دهد برخلاف اینترنت، هویت و تجربه‌های آنلاین خود را در سراسر متاورس حفظ کنند. به این معنی که در متاورس، کاربران دیگر نیازی به داشتن پروفایل جداگانه در توییتر، کاراکتری در فورتنایت و اکانت ردیت ندارند، بلکه می‌توانند در تمام این پلتفرم‌ها تنها خود واقعی‌شان باشند. این تداوم هویت، عاملی اساسی در شکل‌گیری نحوه خرید و مصرف محتوا توسط کاربران متاورس خواهد بود.

در متاورس با یک آواتار می‌توان در تمام پلتفرم‌ها حضور داشت

به لطف متاورس دیگر لازم نیست برای کار در محیط فیزیکی در دنیای واقعی حضور داشته باشیم؛ بلکه محل کار ما در همان متاورس خواهد بود. عینک‌های واقعیت مجازی و محیط متاورس هم پای هم ساخته می‌شوند و در آینده نزدیک این عینک‌ها کاربردهای زیادی در محل کار خواهند داشت.

مثلاً از این عینک‌ها می‌توان برای احراز هویت، به خاطر سپردن نام همکاران، بخش‌ها و پروژه‌های که قبلاً با هم کار کرده‌اید و در کل به‌عنوان پنجره‌ای از راه دور به درون دفاتر اداری، تأسیسات تولیدی و کارخانه‌های بسته‌بندی سراسر جهان استفاده کرد. عینک‌های واقعیت مجازی می‌توانند جایگزین گوشی‌های هوشمند و لپ‌تاپ‌ها شوند. تصاویر دیجیتالی، بازخورد لمسی، حسگرهای بیومتریک و پخش و ضبط صوتی همه از قابلیت‌های زندگی در متاورس است و بینایی ماشین نیز جزء مهمی از این دنیا خواهد بود.

عینک AR همچنین می‌تواند با نشان دادن روند کار با دقیق‌ترین جزییات ممکن، به افراد در اولین روز کاری‌شان کمک کند. در دنیایی که «از راه دور» به‌سرعت در حال تبدیل شدن به عادت است، عینک‌های AR می‌توانند خانه ما را به محل کار، محل کار ما را به زمین بازی و زندگی ما را به جلوه‌های خلاقانه و رنگارنگی از آنچه هستیم، تبدیل کنند.

دسترسی به دنیای مجازی از طریق این عینک‌ها همچنین به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد تا محصولات یا حتی نام تجاری خود را به شیوه‌های نوآورانه از نو تصور کنند؛ فرایندهای تجاری را تسریع کنند و پیش از تولید و توزیع محصول، نسخه مجازی آن‌ها را آزمایش کنند. محققان و متخصصان پزشکی هم می‌توانند با استفاده از نمونه‌های مجازی دقیق به کمک هوش مصنوعی، روش‌های درمانی جدیدی را بدون به خطر انداختن سلامتی بیمار یا حتی حیوانات، امتحان کنند.

تحول در زمینه سخت افزار ها

اختراع صفحات لمسی انقلابی در صنعت تلفن‌های همراه ایجاد کرد و حالا کمتر تلفن همراهی را پیدا می‌کنید که از این صفحات استفاده نکنند. با افزایش نفوذ سخت‌افزارهای واقعیت مجازی و متاورس، باید منتظر تغییرات بنیادین در تعامل کاربران و رایانه‌ها بود. مثلاً به جای آن که انگشت خود را روی صفحه تلفن همراه بکشید، می‌توانید با حرکت دست‌ها در هوا فرمان‌های موردنظرتان را به رایانه بفهمانید.

کاربرد های متاورس:

ملاقات های مجازی و قرارهای کاری

در زمان کرونا، ویدیوهایی از لباس‌های نامناسب افراد در هنگام مصاحبه‌های کاری و جلسات منتشر شد. این ویدیوها تا حدی باعث خجالت افراد می‌شد؛ ولی با توسعه متاورس، دیگر خبری از این مشکلات نیست. شما می‌توانید در متاورس شخصیتی با لباس دلخواه ایجاد و در جلسات و ملاقات‌های مجازی شرکت کنید. فیس‌بوک پیش‌تر به این حوزه وارد شده و هورایزن ورک‌رومز (Horizon Workrooms) را توسعه داده است. هورایزن ورک‌رومز یک سرویس واقعیت مجازی (Virtual Reality) و واقعیت ترکیبی (Mixed Reality) است که جلسات را خارج از چهارچوب سنتی برگزار می‌کند.

هدف این سرویس، ایجاد یک محیط دیجیتالی است که کاربران بتوانند آواتاری از خود بسازند و در قالب این آواتار با یکدیگر تعامل داشته باشند. تعاملات آنها در محیط مجازی همانند دنیای واقعی خواهد بود؛ یعنی اگر هورایزن ورک‌رومز بتواند به هدف اصلی خود برسد، دیگر خبری از هزینه‌های هنگفت اجاره‌بها برای شرکت‌ها نخواهد بود؛ چراکه دیگر نیازی به حضور کارکنان در زیر یک سقف نیست و همه آنها می‌توانند در قالب شخصیت‌هایی مجازی با یکدیگر تعامل داشته باشند.

کار روی توسعه سرویس‌های مشابه، در دوران کرونا سرعت بیشتری گرفت؛ چراکه بسیاری از شرکت‌ها تصمیم گرفتند به‌صورت دورکاری به فعالیت خود ادامه دهند و همین موضوع نیاز به نرم‌افزارها و زیرساخت‌های ارتباط از راه دور را بیش از پیش پررنگ کرد.

آموزش مجازی

همان طور که می‌دانیم، در دوران کرونا و قرنطینه تقریباً مدارس تمام دنیا تعطیل شد و بسیاری از کشورها از جمله ایران، به سراغ آموزش مجازی و آنلاین رفتند. شرکت‌های بسیاری در راستای پاسخ به نیازهای آموزش مجازی و کلاس‌های آنلاین، نرم‌افزارها و خدمات مختلفی را ارائه کردند. نرم‌افزارهای ارتباطی، نرم‌افزارهای تعیین کارایی و کیفیت تحصیل و همچنین ابزارهایی برای تعامل بیشتر در محیط آموزش مجازی، از جمله مواردی بودند که در دوران قرنطینه با رشد همراه شدند.

درست مانند مجازی‌‌کردن روند کسب‌وکارها و تعاملات در محیط کار، محیط آموزشی هم نیاز به تغییراتی بنیادی دارد و متاورس می‌تواند تا حد زیادی به تحقق این رویاها کمک کند. از جمله کاربردهای متاورس در حوزه آموزش مجازی، می‌توان به بازی‌سازی از روند آموزش و آموزش از راه دور از طریق تماس‌های ویدیویی اشاره کرد.

بسیاری از کارشناسان حوزه آموزش و فناوری می‌گویند دانشگاه‌ها و مدارسی که از امکانات دیجیتالی بهتری برخودار باشند، می‌توانند خیلی زود رشد کرده و به رهبران این حوزه تبدیل شوند.

خرید آنلاین

همین حالا هم سایت‌های بزرگ و معتبری را می‌توان نام برد که خرید آنلاین از آنها بسیار ساده است؛ تنها کافی است کالای موردنظرتان را انتخاب کنید، آدرستان را وارد کرده و هزینه آنها را بپردازید؛ چند روز یا حتی چند ساعت بعد کالا به دستتان می‌رسد.

در این میان مشکلاتی هم وجود دارند که به‌عنوان نقاط ضعف خرید آنلاین شناخته می‌شوند؛ مثلاً انتخاب سایز مناسب برای لباس‌ها یا فرایند طولانی بازگرداندن پول به حساب مشتری آزاردهنده است. حتی گاهی کالای مورد نظر شبیه آن چیزی نیست که به شما نشان داده شده و پس‌فرستادن کالا خود طولانی و وقت‌گیر است.

متاورس می‌تواند این مشکل را هم حل کند! مثلاً یک شرکت هندی که در حوزه فروش عینک فعالیت می‌کند، امکانی را فراهم کرده است که کاربران می‌توانند از طریق دوربین، به‌صورت مجازی عینک موردنظرشان را روی صورتشان ببینند.

با پیشرفت متاورس، خرید آنلاین هم شکل و شمایلی تازه به خود می‌گیرد و اتاق شخصی شما می‌تواند به‌عنوان یک اتاق پرو عمل کند!

کسب درآمد از بازی کردن

ظهور و رشد صنعت بازی‌های رایانه‌ای باعث شد تا متاورس و جهان‌های مجازی که بازیکنان در آنها می‌توانند در یک دنیای ساختگی شخصیت خودشان را بسازند، به جاهای مختلف دنیای بازی سرک بکشند و با بازیکنان دیگر تعامل برقرار کنند، به مرحله‌ای تازه وارد شود.

با افزایش نفوذ بلاک چین در دنیای فناوری، پای متاورس به بازی‌های بلاک چینی هم باز شد. در این بازی‌ها، افراد می‌توانند آیتم‌های بازی را در قالب توکن معامله کنند. نوع عملکرد بازی‌های متاورس در بلاک چین، تفاوتی با بازی‌های غیر بلاک چینی ندارد و فقط دارایی‌های بازیکن در بازی به‌صورت توکن در آمده است.

مثلاً در یکی از این بازی‌ها، بازیکنان زمین‌های خود را می‌فروشند یا در بازی دیگر جنگجوها توکن‌هایی از شمشیرها و زره‌های خود دارند و می‌توانند آنها را در بازارهای آنلاین به دیگر بازیکنان بفروشند.

بازی‌های زیادی هستند که با فروش آیتم‌ها و به‌روزرسانی‌ها درآمد هنگفت دارند. در واقع آنها با عرضه چنین محصولاتی به بازیکنان انگیزه بازی‌کردن بیشتر می‌دهند. با ظهور بازی‌های موبایلی مثل پابجی (PUBG)، کندی کراش (Candy Crash) و کلن وارز (Clan Wars)، این حوزه با رشد گسترده‌ای همراه شد و حالا کمتری کسی را می‌توان پیدا کرد که تجربه بازی‌کردن آنها را نداشته باشد. تقریباً در همه این بازی‌ها، سکه، الماس یا پولِ مخصوصِ داخل بازی به بازیکنان داده می‌شود. آنها فقط می‌توانند در داخل محیط بازی از این ارزها و امتیازها استفاده کنند. مفهوم کسب درآمد از بازی‌کردن (Play-to-Earn) قرار است این روند را تغییر دهد.

در حال حاضر بازیکنان بسیاری در آسیای جنوب شرقی از طریق بازی اکسی اینفینیتی (AxieInfinity) کسب درآمد می‌کنند.

پروژه‌های بلاک چینی دیگری مثل دیسنترالند (Decentraland) و سندباکس (Sandbox) هم دنیای مجازی ساخته‌اند که کاربران می‌توانند از طریق بازی‌کردن، درآمد کسب کنند. در این بازی‌ها عموماً آیتم‌های بازی، نظیر زمین، آثار هنری و آیتم‌ها، به‌شکل توکن غیرمثلی (NFT) در می‌آیند و کاربران می‌توانند آنها را در پلتفرم‌های معاملاتی، خریدوفروش کنند. از آنجا که بیشتر آنها روی بلاک چین اتریوم کار می‌کنند، نقدکردن درآمد هم بسیار آسان است. افزایش نیاز به تعاملات مجازی و گسترش مفهوم متاورس، باعث شد تا زمین‌ها در دنیاهای مجازی مثل متاورس و دیسنترالند با قیمت‌های میلیون دلاری خریدوفروش شوند لازم به ذکر است که تعداد این زمین ها محدود است و لین موجب ارشمند شدن آنها می شود.

سفر و تفریح

گردشگری شاید یکی از حوزه‌هایی بود که از کرونا آسیبی جدی دید. سال گذشته کشورهای شاخص گردشگری مثل یونان و مصر با تدارک تورهای واقعیت مجازی، تا حدی آسیب‌های کرونا را کم کردند. اگر متاورس بتواند به ایده‌های خود جامه عمل بپوشاند، شما می‌توانید بدون این که خانه خود را ترک کنید، از جذاب‌ترین مقاصد گردشگری بازدید کنید. در واقع نه تنها متاورس به شما امکان بازدید از موزه‌ها، سازه‌های قدیمی و عجایب جهان را می‌دهد، بلکه می‌توانید در زمان هم سفر کنید. از سوی دیگر، هزینه‌های سنگین سفر مثل رفت‌وآمد، سوخت و هتل هم صفر می‌شود. متاورس و تلفیق آن با فناوری واقعیت مجازی و واقعیت افزوده، این امکان را به کاربران می‌دهد که بدون ترک صندلی‌شان، فعالیت‌هایی مثل قایق‌سواری، فوتبال و پرش از ارتفاع را تجربه کنند و یا حتی اسکویید گیم بازی کنید و هیجانش تجربه کنید. حتی آنها می‌توانند غذاهای عجیب‌وغریب کشورهای دیگر را بچشند و تجربه‌هایی را داشته باشند که در دنیای واقعی نیازمند صرف هزینه و وقت زیادی است.

دنیاهای مجازی مثل ماین کرفت (Minecraft)، سکند لایف (Second Life) و ایو آنلاین (EVE Online)، تجربه‌هایی مشابه را در دنیایی کاملاً ساختگی برای کاربران فراهم می‌کنند.

کنسرت ها و جشن ها

در دوران کرونا بسیاری از هنرمندان کنسرت‌های آنلاین برگزار کردند. شرکت‌های بزرگی مثل نتفلیکس هم با ارائه خدماتی نظیر نتلفلیکس پارتی (Netflix Party)، سعی کردند تا حدی در دوران کرونا کنسرت‌ها و جشن‌ها و دورهمی‌ها را بی‌خطر کنند. پلتفرم سندباکس که پیش‌تر نام بردیم، پا را از این هم فراتر گذاشته و به کاربران اجازه می‌دهد فستیوال‌ها و رویدادهای مخصوص خودشان را ایجاد کنند. اسنوپ داگ، رپر مشهور، از جمله افرادی بود که در سندباکس خانه مجلل خود را ساخت و با فروش بلیت‌های VIP، کاربران را به شرکت در کنسرت مجازی دعوت کرد. خواننده های دیگر از جمله Ariana Grande فعالیت خود در این زمینه را استارت زدند.

متاورس و بلاک چین

متاورس نمایی از یک دنیای غیرمتمرکز است که کنترل و شکل‌دهی آن در دست کاربران و شهروندان آن است، نه یک نهاد دولتی یا بین‌المللی. این شهروندان هم نیازمند پلتفرم و ارزی برای خرید و فروش محصولات دیجیتال خود هستند که مبتنی بر رمزارزها و تکنولوژی بلاک چین خواهد بود.

در حال حاضر شرکت‌هایی چون Decentraland و The Sandbox دنیاهای مجازی خلق کرده‌اند که در آن‌ها گیمرها می‌توانند به کمک رمزارزها سازه‌هایی مثل شهربازی ایجاد کنند و حتی از آن‌ها درآمد به دست آورند.

توکن های غیر قابل معاوضه (NFT) هم نقش اساسی در متاورس ایفا می‌کنند و به افراد مالکیت کامل شخصیت‌ها، آیتم‌های جمع‌آوری‌شده در بازی و حتی زمین مجازی خود را می‌دهند. برای مثال، NFT یک قطعه زمین مجازی در Decentraland اخیرا نزدیک به یک میلیون دلار فروخته شد که یکی از بزرگ‌ترین فروش این مدل توکن‌ها تا به امروز است.

در متاورس امنیت تراکنش‌ها و هویت کاربران به عهده بلاک‌چین است

در متاورس خبری از دولت‌ها و نهادهای نظارتی نیست و این وظیفه فناوری بلاک‌چین است تا امنیت تراکنش‌ها و هویت کاربران را تضمین کند. علاوه بر این، توکن‌های NFT به کاربران متاورس امکان می‌دهد تا درست شبیه دنیای واقعی، مالک آیتم‌های خاص و سفارشی خود باشند و آن‌ها را از پلتفرمی به پلتفرم دیگر جابه‌جا کنند؛ مثلاً در متاورس می‌توانید قطعه زمینی را که در Decentraland خریده‌اید، بفروشید و از پول آن برای خرید اسلحه در بازی فورتنایت استفاده کنید.

در این میان، رمزارزها هم به‌عنوان تنها پول قانونی مورد استفاده در متاورس محسوب خواهند شد و نقشه راه شکل‌گیری ساختار اقتصادی متاورس را ترسیم خواهند کرد. البته این اقتصاد متاورسی هم اکنون در حال شکل‌گیری است؛ برخی از شرکت‌ها از همین حالا NFT‌های برند خود را با ارزشی بیش از صدها هزار دلار به حراج گذاشته‌اند.

آرتور مادرید، مدیرعامل و بنیان‌گذار The Sandbox، به تمایل افراد به پرداخت مبالغ بسیار زیاد برای دارایی‌های دیجیتال در بازی‌ها اشاره می‌کند و می‌گوید گیمرها تاکنون میلیون‌ها دلار صرف خرید این اقلام کرده‌اند؛ آیتم‌هایی که وجود خارجی ندارند و ارزش آن‌ها تنها در دنیای مجازی تعریف می‌شود.

پروژه های مشهور متاورس

پراجکت کامبریا

همان طور که پیش‌تر گفتیم، متا یا همان فیس‌بوک سابق، عزمش را جزم کرده تا حضوری پررنگ و قدرتمند در متاورس داشته باشد. پراجکت کامبریا (Project Cambria) هم یکی از تلاش‌های فیس‌بوک برای هدف قراردادن کاربران عادی است. این پروژه در واقع یک سخت‌افزار واقعیت مجازی است.

فیس‌بوک پیش‌تر هم عینک واقعی مجازی اکولوس ریفت (Oculus Rift) و اکولوس کوئست (Oculus Quest) را معرفی کرده بود؛ ولی به نظر می‌رسد پراجکت کامبریا راهی متمایز از این دو محصول را در پیش گرفته است.

 متا ادعا می‌کند که این سخت‌افزار حضور اجتماعی افراد را بیشتر می‌کند و با توجه به این توصیف، باید انتظار یک محصول انقلابی را داشت که تعاملات اجتماعی ما را دگرگون خواهد کرد.

طبق شایعات، پراجکت کامبریا از یک فناوری به نام پَس‌ترو (Passthrough) استفاده می‌کند؛ یعنی کاربران با استفاده از هدست یا همان سخت‌افزاری که بالاتر آن را معرفی کردیم، می‌تواند وارد یک دنیای مجازی شوند و در آنجا با دیگر کاربران تعاملات اجتماعی داشته باشند.

مایکروسافت

پس از فیسبوک دومین شرکتی که وارد حوزه متاورس شد مایکروسافت بود. غول فناوری ایالات متحده مایکروسافت از طریق به‌روزرسانی‌های سرویس‌های کنسول بازی Teams و Xbox، همراه با محصول جدیدی به نام «Dynamics 365 Connected Spaces» وارد متاورس می‌شود.

این شرکت قصد دارد با توسعه متاورس داخل پروژه تیمز از رقبای خود از جمله فیس‌بوک عقب نماند. همانطور که گفته شد فیس‌بوک در اقدامی برای نشان‌دادن تمرکز روی پدیده جدید متاورس، نام خود را به متا تغییر داد. درهمین راستا مایکروسافت تصمیم دارد Mesh را عرضه کند که یک پلتفرم اشتراکی برای تجربه محیط ‌مجازی است و سال آینده به‌طور مستقیم در مایکروسافت تیمز ارائه می‌شود. این اقدام بخشی از تلاش شرکت برای ترکیب پروژه‌های واقعیت افزوده و هولو‌لنز با تماس‌‌های تصویری و تماس‌‌های دسته‌‌جمعی است. در این فضا افراد می‌توانند با آواتارهای انیمیشنی حضور یابند.

نیکول هرزکویتز، مدیرعامل بخش مایکروسافت تیمز، در این‌باره می‌گوید: در یک تماس تصویری دسته‌‌جمعی حداکثر پس از ۳۰ تا ۴۰ دقیقه افراد به سختی می‌توانند تمرکز خود را حفظ کنند، بنابراین ما خستگی در دنیای‌مجازی را هدف گرفتیم.

در ابتدا برای حل مشکل خستگی TogetherMode  ایجاد شد و اکنون مایکروسافت امیدوار است Mesh، بار مربوط به حضور در تماس‌‌های تصویری که گاه تمام روز طول می‌‌کشد را کمتر کند. در همین راستا مایکروسافت‌تیمز مجهز به آواتارهای جدید و سه‌‌بعدی می‌شود. افراد نیازی به استفاده از هدست واقعیت‌مجازی نخواهند داشت. این آواتارها می‌توانند نماینده فرد در تماس‌‌های تصویری دو بعدی و سه‌‌بعدی باشند. همچنین مایکروسافت با استفاده از هوش‌مصنوعی به صدای فرد گوش می‌دهد و سپس آواتار انیمیشنی از وی را می‌‌سازد. اگر فرد گزینه تماس تصویری سه‌‌بعدی را انتخاب کند، هنگامی‌که او گزینه بلند‌کردن دست را انتخاب می‌کند، آواتار وی این کار را انجام می‌دهد، یا‌ایموجی‌‌های اطراف آواتار متحرک می‌شوند.

علاوه بر این موارد، مایکروسافت مشغول توسعه پشتیبانی ترجمه و نوشتار است. به این ترتیب کاربر هنگام برقراری تماس تصویری با همکارانش در نقاط دیگر جهان با موانع زبانی کمتری روبه‌رو می‌شود.

 این شرکت ادعا می‌کند مایکروسافت‌تیمز از نیمه نخست‌۲۰۲۲ میلادی با این فضاهای‌مجازی و آواتارها ارائه می‌شود.

نایکی

نایکی نیز ظاهرا خود را برای ورود به دنیای متاورس آماده می کند و در این راستا هفت درخواست علامتی تجاری جدید ثبت کرده است.

اگرچه به نظر می‌رسد نایک همزمان با فیس‌بوک، برنامه‌های متاورس خود را پیش می‌برد، حتی قبلا به سرمایه‌گذاری‌های مرتبط با رمزنگاری و توکن‌های غیرقابل تعویض یا NFT‌ها  پرداخته است. در سال ۲۰۱۹، این شرکت سیستمی را برای توکن کردن کفش های CryptoKicks خود در بلاک چین اتریوم به ثبت رساند.

با این حال، این شرکت در حال حاضر رقابتی در متاورس دارد. استودیوی Sneaker brand RTFKT کفش‌های مجازی و فیزیکی را منتشر کرده است و در ماه مه در دوره جمع آوری کمک مالی ۸ میلیون دلاری، حمایت اندرسن هوروویتز، گلکسی دیجیتال و دیگران را به دست آورد.

دیسنترالند

دیسنترالند (Decentraland) یک پلتفرم بازی‌های رایانه‌ای است که بر پایه فناوری توکن‌های غیرمثلی و قراردادهای کار می‌کند. این پلتفرم سال ۲۰۱۶ کار خود را آغاز کرد. در دیسنترالند کاربران می‌توانند یک شخصیت برای خود بسازند و در دنیای مجازی بازی گشت‌وگذار کنند و با دیگر کاربران تعامل داشته باشند.

تجربه بازی دیسنترالند شباهت زیادی با ماین کرفت و سکند لایف دارد. در این بازی کاربران می‌توانند آیتم‌هایی مثل قطعه زمین یا موارد دیگر را در بازارهای مختلف بفروشند. هر آیتم در بازی یک توکن غیرمثلی است و مالکیت آنها هم با استفاده از همین توکن‌ها تضمین می‌شود.

مانا (MANA) توکن بومی دیسنترالند است. مانا همچنین ارز بازی است و کاربران می‌توانند با استفاده از این توکن، آیتم‌های بازی را معامله کنند.

اکسی اینفینیتی

اکسی اینفینیتی (AxieInfinity) یک متاورس و پلتفرم بازی‌های رایانه‌ای است. در این بازی کاربران می‌توانند جانوران مجازی خود را پرورش دهند و کسب درآمد کنند. در واقع هر جانور در داخل بازی یک توکن غیرمثلی با ویژگی‌های خاص است.

بازیکنان اکسی اینفینیتی را نباید با معامله‌گران آن اشتباه گرفت؛ آنها فقط بازی می‌کنند و به‌دنبال جانواران مختلف بازی می‌گردند. گزارش‌ها نشان می‌دهد تقریباً ۶۰ درصد فلیپینی‌ها این بازی را انجام می‌دهند و حتی به منبع درآمد اصلی آنها تبدیل شده است.

سندباکس

سندباکس (Sandbox) یک پلتفرم مجازی بر بستر اتریوم است که کار خود را از سال ۲۰۱۲ آغاز کرده است. سندباکس امکان سرمایه‌گذاری و بازی‌کردن هم‌زمان کاربران را فراهم کرده است. معامله‌گران همچنین می‌توانند توکن‌های سندباکس را معامله و از نوسانات آن سود کسب کنند.

سندباکس در واقع یک اکوسیستم برای ساخت، به‌اشتراک‌گذاری و معامله دارایی‌های دیجیتال است. بیشتر این دارایی‌های در واقع آیتم‌های قابل‌معامله بازی‌های رایانه‌ای هستند. یک بازیکن در سندباکس می‌تواند با ساخت یک شخصیت، چندین بازی مختلف را انجام دهد.

انجین کوین

Witek Radomskiو Maxim Blagov شرکت Enjin را تأسیس کردند و یک جامعه بازی با ارز دیجیتال مخصوص به آن (به عنوان وسیله مبادله) ایجاد کردند. در سال 2017، آنها صندوق Enjin را برای عرضه اولیه سکه (ICO) راه اندازی کردند و در نهایت سکه (ENJ) را ایجاد کردند.

بنابراین Enjin Coin (ENJ) یکی از ارزهای برتر متاورس و یک توکن ERC-20 است که بر روی بلاک چین اتریوم ساخته شده است. این توکن طراحی شده است تا به عنوان ارز خرید درون بازی برای خرید آیتم های بازی باشد. همچنین ارزشی به دارایی های درون بازی می افزاید.

مزایای استفاده از ENJ:

کاربران می‌توانند از توکن‌های ENJ به عنوان یکی از ارزهای برتر متاورس، برای ارسال یا ایجاد وبلاگ در وب‌ برد و صحبت با مهمانان VIP در انجمن‌های وب‌ سایت استفاده کنند. وب ‌سایت Enjin فضای تبلیغاتی را در صفحه اخبار و وب‌ برد به فروش می ‌رساند تا علاقه ‌مندان بتوانند آن را با ENJ خریداری کنند. کاربران می توانند از توکن های ENJ برای شرکت در فعالیت های درون بازی مانند باز کردن صندوقچه های گنج استفاده کنند.

بلاک

Bloktopia یک تجربه واقعیت مجازی بی‌ سابقه را برای جامعه کریپتو فراهم می ‌کند و کاربران را در یک محیط فراگیر و جذاب گرد هم می ‌آورد. دارندگان توکن به عنوان Bloktopians شناخته می شوند. این توکن به عنوان یکی دیگر از ارزهای برتر متاورس، به عنوان یک هاب مرکزی عمل خواهد کرد و از تمام سطوح تجربه کریپتو استقبال می کند. برای اولین بار، کاربران به اطلاعات رمزنگاری و محتوای همه جانبه در یک مکان دسترسی خواهند داشت. بلاک توپین ها می توانند از طریق مالکیت املاک و مستغلات، درآمد تبلیغات، بازی کردن، ساخت شبکه و موارد دیگر درآمد کسب کنند. Bloktopia با استفاده از پیشرفته ‌ترین موتور سه ‌بعدی جهان، از این فناوری برای ایجاد تجسم‌ ها و تجربه کاربری خیره‌ کننده استفاده می ‌کند.

بر اساس تحقیقات بازار، ارزش بازار جهانی واقعیت افزوده و واقعیت مجازی در سال 2018 حدود 26.7 میلیارد دلار بود و انتظار می‌ رود که تا سال 2025 به حدود 814.7 میلیارد دلار برسد. 

کسب درآمد با BLOK:

بلاک توکن بومی بلاک توپیا و یکی از ارزهای برتر متاورس است که دارندگان آن قادر به خرید و فروش BLOK از طریق صرافی غیرمتمرکز و متمرکز خواهند بود. تمام توکن ها از خریدهای اولیه املاک و مستغلات تبلیغاتی خواهد بود و عرضه کلی توکن را کاهش می دهد. BLOK همچنین ملزم به خرید اقلام از داخل Bloktopia است. چیزی که BLOK را برای عملکرد اکوسیستم ارزشمند و ضروری می کند ارتقاء فضای املاک و مستغلات یا خرید اقلام از داخل بازار است.

ارزهای برتر متاورس که معرفی شدند برای بازی های دیجیتال و پرداخت در محیط بازی و تبادلات و معاملات در بستر بلاک چین و در حوزه بازی ایجاد شده اند. این کوین ها قرار است به گفته توسعه دهندگانشان، آینده دنیای فیزیکی کنونی را به واسطه جهان متاورس تغییر دهند.

برچسب‌ها: بدون برچسب

یک پاسخ

دیدگاه خود را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *